Spieren kweken tegen diabetes

Vrouwen die een paar keer per week aan krachttraining doen, lopen minder kans op het ontwikkelen van diabetes.

Zo blijkt uit een Amerikaanse studie onder 100.000 vrouwen die acht jaar lang werden gevolgd.
Het gezondheidsvoordeel kan worden opgeteld bij de voordelen die cardiotraining al met zich meebrengt. Volwassenen wordt over het algemeen aangeraden om per week ongeveer 150 minuten cardiotraining te doen en 100 minuten aan de halters te hangen. Vrouwen die beide workouts wekelijks braaf vol maken, verlagen hun risico op diabetes daarmee met een derde.

Buffer
De onderzoekers van de Harvard Medical School vermoeden dat de grotere hoeveelheid spiermassa die wordt ontwikkeld wanneer je aan krachttraining doet, werkt als een buffer te diabetes.
Diabetes type 2 ontwikkelt zich wanneer de insulineproducerende cellen in het lichaam niet in staat zijn om voldoende insuline te produceren, of wanneer de insuline die wordt geproduceerd niet goed werkt. Insuline zorgt ervoor dat het lichaam de suiker kan omzetten in energie en het overschot kan worden opgeslagen in de spieren en de lever.
Onze genen en levensstijl hebben invloed op het risico dat we lopen om diabetes type 2 te ontwikkelen. Vooral overgewicht verhoogt dat risico. Volgens Diabetes UK kan elke kilo overgewicht die je verliest het risico op diabetse type 2 tot 15% verlagen. Woordvoerder dr. Richard Elliott: ''De resultaten van dit onderzoek tonen wederom aan dat een gezonde en actieve levensstijl kan helpen bij het voorkomen van diabetes type 2.''

 

bron: telegraaf.nl

aaAA