Roel Wingbermühle gepromoveerd op Nekpijn: is het verloop te voorspellen?

dr Roel WingbermuhleNekpijn komt vaak voor en is in Nederland maar ook wereldwijd een groot probleem. Na lage rugpijn is nekpijn in Nederland de 2e meest voorkomende klacht bij de fysiotherapeut. 

Roel Wingbermühle is fysiotherapeut in Krimpen aan den IJssel en vorige maand aan de Erasmus Universiteit Rotterdam gepromoveerd op onderzoek naar het voorspellen van nekpijn herstel. We hebben dr. Wingbermühle van Fysiotherapie MSC enkele vragen voorgelegd over zijn onderzoek. 

 

Wat heb je precies onderzocht?
‘Het gemiddelde herstel is globaal wel bekend, maar een fysiotherapeut of arts is natuurlijk geïnteresseerd in de kans op herstel van de individuele patiënt. Herstel tussen individuele personen varieert flink en is in de praktijk doorgaans lastig te voorspellen. Voorspelmodellen kunnen daarbij helpen en worden op meerdere plekken in de zorg gebruikt. Het algemene doel van mijn proefschrift was het verbeteren van het voorspellen van nekpijn bij individuele patiënten. Een voorspelmodel doet een voorspelling aan de hand van een combinatie van kenmerken van een patiënt, zoals bijvoorbeeld de mate van nekpijn die een patiënt heeft, de mate van beperkingen, de leeftijd, bijkomende klachten, slaapstoornissen etc. 

Uit mijn eerste onderzoeken bleek dat bestaande voorspelmodellen voor nekpijn niet voldeden en er was geen goed voorspelmodel beschikbaar om in de praktijk te gebruiken. Daarom heb ik in een grote patiëntengroep die voor nekpijn behandeld werd met manuele therapie een voorspelmodel ontwikkeld. Vervolgens heb ik dit voorspelmodel getest in een nieuwe patiëntengroep die behandeld werden met fysiotherapie.’

 

Wat is de uitkomst van je onderzoek?
‘Het ontwikkelde model bleek ook in de nieuwe patiëntengroep goed te presteren. We kunnen dit dus met vertrouwen gaan gebruiken in de praktijk. Vervolgens heb ik daar een webtool van gemaakt. Deze webtool is door fysiotherapeuten handig te gebruiken waarbij het voorspelmodel onder de motorkap het rekenwerk doet en een voorspelling van de kans op herstel van nekpijn afgeeft.’

 

Wat betekent dit voor fysiotherapeuten en huisartsen?
‘Voor de fysiotherapeut is de webtool gemakkelijk te gebruiken. De in te vullen kenmerken worden doorgaans standaard al bij intake bevraagd. Voor de huisartsen is dit wat omslachtiger en daar is het model nog niet specifiek getest.’

 

Wat betekent dit voor mensen met nekklachten?
‘Patiënten willen van de fysiotherapeut vaak niet alleen weten wat er aan de hand is, maar ook wat ze kunnen verwachten. Tijdens de intake kunnen we nu met dit voorspelmodel aangeven hoe groot de kans is om op korte termijn te herstellen. Als er een grote kans is op herstel op korte termijn kunnen we meestal met goede adviezen of een kort traject volstaan en bespaart dit de patiënt zittingen. Is er een grote kans dat de patiënt op korte termijn niet herstelt dan kunnen we samen tijdig de effectieve en efficiënte behandelopties bespreken.’

Fysiotherapeut gezocht

Voor onze praktijk met twee vestigingen in Krimpen aan den IJssel, zijn wij per direct op zoek naar een enthousiaste fysiotherapeut.

 

  •  Wij bieden een fulltime dienstverband in een sfeervolle praktijk

  • Een tijdelijk contract met uitzicht op een vast contract

  • De werkdagen en werktijden zijn in overleg

    Lees meer...

De Belbus in Krimpen rijdt weer

Vanaf 1 maart rijden de bussen van Belbus Krimpen weer volgens de dienstregeling.
De Belbus rijdt in Krimpen aan den IJssel en is alleen bestemd voor leden. Wie lid wil worden kan contact opnemen met op maandag tot en met vrijdag van 9-16 uur via 0180-513030. 

Meer informatie? Kijk op Belbus Krimpen

U bent bij ons in Krimpen aan den IJssel in goede handen


U geeft ons al sinds 2012 elk jaar weer een 9 voor klanttevredenheid. U staat centraal in onze persoonlijke aanpak.
Wij zijn trots op ons team. We werken samen met de huisartsen en medisch specialisten in de regio en zijn sinds vele jaren Pluspraktijk en TopZorgpraktijk.

 

FYSIOTHERAPIE NA CORONA HELPT

Heeft u corona (Covid-19) gehad en heeft u nog klachten? Fysiotherapie kan helpen bij het herstel. 

Met een verwijzing van de huisarts of specialist kunt u bij ons terecht voor revalidatie. We werken als het nodig is samen met andere disciplines (logopedie, ergotherapie, diëtetiek).

Lees meer...

Belbus rijdt niet. Bel 0180-51 75 90 voor Krimpenwijzer

Komt u met de Belbus naar onze praktijk? Let op! De Belbus rijdt tijdelijk niet vanwege Corona.
Wilt u toch vervoer? Bel KrimpenWijzer via 0180-51 75 90. KrimpenWijzer zorgt voor een tijdelijke vervoersoplossing voor de duur dat de Belbus niet rijdt.
Zij helpen u verder.

Lees meer...

Mondkapje in de praktijk

Tijdens de lockdown blijft onze praktijk open. U kunt als u zich fit voelt bij ons terecht voor fysiotherapeutische zorg.
Uit voorzorg dragen onze fysiotherapeuten een mondkapje bij behandeling binnen 1,5 meter. Wij vragen cliënten om ook een mondkapje te dragen.
Met deze maatregel willen we zowel onze cliënten en onszelf zoveel mogelijk beschermen tegen het weer oprukkend coronavirus.

Lees meer...

aaAA