MEDICAL TAPING CONCEPT

Medical taping: minder pijn en sneller herstel
De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Het is een van oorsprong Aziatische tapemethode, die niet alleen een stabiliserende werking heeft op gewrichten. Daarnaast wordt de spierfunctie, de bloed- en lymfecirculatie gestimuleerd en ondersteund. Beweging en spieractiviteit zijn essentieel om gezondheid te behouden of te herstellen. Als spieren niet goed functioneren, kan dat een scala van klachten en aandoeningen geven.

Er zijn diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het natuurlijk herstelvermogen geactiveerd. Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer is dan alleen het behandelen van spieren. Medical Taping wordt succesvol toegepast bij:

  • (na)behandeling van blessures aan het bewegingsapparaat zoals rug- en schouderklachten
  • knie en kuitklachten
  • het verminderen van klachten door vloeistofstuwingen zoals oedeem en bloeduitstortingen
  • houdingscorrectie
  • behandeling van problemen ontstaan door overbelasting (zoals muisarm, tennis- of golfarm)
  • bestrijding van (spannings)hoofdpijn en zenuwpijn door beïnvloeding van het zenuwstelsel
  • het gunstig beïnvloeden van organen zoals de maag bij maagklachten.

De speciale elastische tape wordt als het ware als een 'tweede huid' aangebracht. De tape biedt steun, en heeft als groot bijkomend voordeel dat de bewegingsvrijheid niet belemmerd wordt. De gewrichten en spieren blijven mobiel.

De elastische tape zorgt ervoor dat de opperhuid wordt opgetild, waardoor het volume van de tweede huidlaag met daarin de haarvaten, groter wordt. Hierdoor ontstaat een betere doorbloeding, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd en voedingsstoffen sneller worden aangevoerd.
Bovendien wordt door de liftende werking van de tape direct de druk op de zenuwen minder, waardoor de pijn zal verminderen of zelfs zal verdwijnen.
De tape kan meerdere dagen achtereen blijven zitten en is bestand tegen water tijdens douchen of zwemmen.
Op deze manier wordt het natuurlijke genezingsvermogen van het lichaam continu gestimuleerd. De tape zorgt voor een unieke '24-uur-per-dag' behandeling.

Medical Taping Concept wordt toegepast door Jeanine van der Grijn, Erwin Bol en Roel Wingbermühle.

 

Fysiotherapie MSC JeanineFysiotherapie MSC ErwinFysiotherapie MSC Roel