IK HEB PARKINSON


parkinsonAls u de ziekte van Parkinson of Parkinsonisme heeft, dan kan de neuroloog, revalidatiearts of Parkinsonverpleegkundige u doorverwijzen naar de fysiotherapeut.

Mensen met de ziekte van Parkinson hebben te weinig dopamine in hun hersenen. Dat komt door een beschadiging van de zenuwcellen die dopamine aanmaken. De oorzaak van die beschadiging is helaas nog onbekend. Dopamine, een zogenaamde neurotransmitter, is nodig om signalen door te geven van de ene naar de andere hersencel. Het tekort aan dopamine kan problemen geven bij dagelijkse activiteiten zoals lopen, omdraaien in bed en praten.
Parkinsonisme is de naam die gebruikt wordt voor een kenmerkende combinatie van symptomen, die voorkomt bij andere ziekten.

Merkt u dat u stijver bent en meer moeite hebt met bewegen?

Merkt u dat u gehinderd wordt in uw dagelijkse bewegingen?
Merkt u dat u veel trager loopt en soms neiging tot vallen heeft?

Dan kunt u veel baat hebben bij fysiotherapie. Dat is ook het geval als uw conditie minder wordt of als u nek- of schouderklachten heeft. Contact met de fysiotherapeut is ook zinvol als u vaker valt en juist geneigd bent om minder te bewegen. Actief blijven heeft een positieve uitwerking op uw klachten en kan nieuwe bijkomende klachten voorkomen, zoals broze botten, verstopping of problemen met uw hart.

Onze fysiotherapeut kijkt samen met u hoe fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van de problemen die u ervaart. De behandeling kan bestaan uit hulp bij het onderhouden of opbouwen van uw conditie. Verder kunt u samen werken aan de verbetering van specifieke dagelijkse activiteiten zoals lopen en het opstaan uit een stoel. Het doel is het verbeteren of behouden van uw zelfstandigheid en veiligheid. De adviezen, behandeling en begeleiding worden afgestemd op uw situatie en op hoe ver Parkinson zich bij u ontwikkeld heeft.

Fysiotherapie helpt u bij het zo optimaal mogelijk functioneren.
Onze behandelend therapeuten zijn Vincent Lissenburg en Niels Schouten.

 

Fysiotherapie MSC BasFysiotherapie MSC Niels

ParkinsonNet

 

Het stripboek Medikidz is helaas niet langer verkrijgbaar. Wel verschenen er in 2022 twee nieuwe magazines voor kinderen: ParkinStories en Parkids. U leest ze digitaal via de website van de Parkinson Vereniging.